Olovo: Promocija Muslimove Zbirke hadisa sa komentarom

14 Nov 2016

Olovo je 11.11.2016. godine u petak bilo domaćin promocije Muslimove Zbirke hadisa sa komentarom, u organizaciji sektora mladih MIZ Olovo i omladinskog udruženja “Naše vrijeme”. Promocija je upriličena u Domu kulture u okviru večeri ilahija i kasida.

Promotori dr. Šefik Kurdić i dr. Semir Rebronja svoju su posjetu vom gradu započeli prisustvom džuma-namazu. Dr. Kurdić je održao hutbu u centralnoj olovskoj džamiji, a dr. Rebronja u džamiji u Olovskim Lukama. Pred promociju je upriličeno druženje promotora sa omladinom u prostorijama medžlisa. Tokom druženja prof. Kurdić je iznio svoje stavove o pitanjima značajnim za omladinu u današnjem vremenu svakojakih izazova. Svoj govor je dodatno obogatio iznoseći svoja iskustva, te navodeći korisne i motivirajuće detalje iz hadisa Muhammeda a.s. Druženju je prisustvovao i glavni imam Esad ef. Pepić, koji se prisjetio profesorovih tekstova koje je čitao kao srednjoškolac i student.

U prepunom Domu kulture prisutnima se uz glavnog imama se prisutnima obratio i načelnik općine, Đemal Memagić. Glavni imam je istakao značaj promoviranog djela za muslimane, te nije krio zadovoljstvo zbog posjete uglednih profesora, dok je načelnik kazao kako će medžlis, omladinski sektor i udruženje uvijek moći računati na njegovu podršku pri realizaciji ovakvih i sličnih manifestacija.

Cjelokupan program, manifestaciju su osmislili i realizovali članovi udruženja i omladinski sektor MIZ-a Olovo predvođeni predsjednikom udruženja i koordinatorom za rad sa mladim MIZ-a Olovo Ibrahim ef. Mehić. Hor Ružin pupoljak, koji je također rezultat djelovanja ovog udruženja je izvodio ilahije i kaside na ovom predivnom druženju. Među članovima hora su učenici osnovnih i srednjih škola, svršenici medresa i studenti; danas ugledni mlađi imami olovskog medžlisa. Uz njih, kao gosti su nastupili mladi Sead Neretljak i Asim Zukić, finalista takmičenja Zvijezde sevdaha.

Sama promocija je protekla u izuzetno pozitivnoj atmosferi. Dr. Rebronja je o zbirci govorio sa tehničkog aspekta, ističući njen kvalitet u materijalu i dizajnu. Osvrnuo se i na pitanja vezana uz njegovu struku, prevođenje. Naveo je i imena stručnih saradnika koji su dali svoj dprinos da zbirka dobije današnju formu; te je završio svoj govor formalnim podacima vezanim za cijenu i mogućnosti kupovine ovog djela.

Prof. Kurdić se u prvom dijelu svog izlaganja osvrnuo na sam proces prevođenja i uređivanja, skrenuvši pažnju na trud i zalaganje svih sudionika tog procesa.

Drugi dio njegovog obraćanja je bio u formi vaza sa mnoštvom korisnih savjeta, koje je plasirao na sebi svjstven način, uz konsultiranje izvora islama, podsjećanje na lične anegdote, te uz poneku šalu ili rimovanu rečenicu. Slobodno se može reći da se radi o govoru koji motivira preispitivanje vlastitog djelovanja pojedinca i njegove uloge na zemlji, te motivira slušaoce na učenje o životu Muhammeda a.s.

Članovi omladinskog sektora i udruženja su nakon predavanja nastavili druženje u prostorijama medžlisa zajedno sa svom zainteresovanom omladinom. Tokom druženja je zaključeno da su ovakva druženja odlična alternativa noćnim izlascima u ugostiteljske objekte, na kojima su iskušenja i mogućnosti harama povećani. Preko 30 mladih ljudi se družilo u prostorijam MIZ-a Olovo.

Autor: Nedim Gondzic

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo