Ikrar dova za hadžije džemata Hidaje Istaknuto

20 Jul 2019

Odlazak na hadž je velika želja svakog iskrenog muslimana i muslimanke. Dočekati svoj ispraćaj na hadž je značio uspjeh svakog takvog insana Božijeg. Sama svečanost ispraćaja pojedinaca ili grupa hadžija posebno se oglašavala, a razlog je njihova radost. Kako je već ovdje tradicija i običaj, ikrar dove u džematu Hidaje, su skoro pa obavezne i one su lijepo posjećene. Uz učenje Kur'ana, mevluda, tekbira, telbije, ilahija i salavata, uputi se i prigodna besjeda i prouči dova.

Ikrar dova za hadžije iz džemata Hidaje, koji će ove godine obaviti petu islamsku dužnost (hadž) proučena je danas, u nedjelju 14. jula 2019. godine u džamiji Hidaje. Dovi su prisustvovali imam i muallimi džemata Hidaje, hadžije, njihove porodice i veliki broj džematlija i prijatelja. Prije same dove upriličen je prigodan svečani program priređen za tu priliku, kojeg su izveli imami džemata Abdulvehab-ef. Vehabović i Nusret-ef. Hodžić, te muallim mr.sc Damir-ef. Babajić.

Program je otvorio učenjem Kur'ana Abdulvehab-ef., a potom su imami proučili nekoliko ilahija i kasida. Prigodnim vazom obratio se mr.sc Damir-ef. Babajić, koji je ukazao na značaj hadža i njegove propise. On je govorio o važnosti hadža, o njegovom uticaju na vjernike, osjećajima hadžija koje dožive boraveći na časnim mjestima i o čistoći koju dožive zikreći i gledajući u Kur'an i Kabu, o smislu i simbolici hadžskih obreda.

Potom je hadžijama i njihovim porodicama uputio čestitke podovom ovog svečanog trenutka u njihovim životima. Na kraju uz suze radosnice proučeno je još nekoliko ilahija i kasida, te su uslijedile čestitke Nusret-ef., koji je iskazao svoju radost što upravo prisustvuje ovom činu. Svečanost je završena učenjem tekbira i telbije, te ikrar dovom koju je proučio Nusret-ef. Hodžić. Nakon učenja dove uslijedilo je zajedničko klanjanje podne-namaza, a zatim je uslijedilo čestitanje hadžijama. Program ikrar dove je završen zajedničkim ručkom i druženjem u prostorijama džemata Hidaje.

Ove godine na hadž iz džemata Hidaje ide četvero hadžija, odnosno dvije porodice, dva bračna druga: Ramić Halil i njegova hanuma Ramiza i Bikić Senad i njegova hanuma Asmira.
Hadžije nisu krile suze radosnice zbog velikog broja vjernika koji su došli kako bi ih ispratili i kako bi im poželjeli sreću na putovanju, uz nadu da će se svi hairli vratiti svojim kućama i porodicama. Ikrar dovi u džematu Hidaje prisustvovao je veliki broj vjernika, hadžija, imama, muallima te prijatelja i rodbine.

Allaha molimo da svima hadž bude mebrur, a nama da Allah podari hajr i da i mi okusimo ljepotu i slast hadža, da i mi izbliza gledamo Mekku i Medinu, da hodamo stopama kuda su hodali Allahovi najdraži, napijemo se izvora zemzem i klanjamo namaz na mjestu gdje su klanjali Poslanici. Amin!

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo