Bošnjaci aktivni učesnici Islamske konferencija Njemačke Istaknuto

28 Nov 2018

Danas počinje četvrta njemačka islamska konferencija, na kojoj učestvuju i predstavnici Bošnjaka, Hfz Benjamin Idriz, Edin Atlagic, hfz Adela Kazija i Asim Jelovac. Predsjednik Islamskog kulturnog centra Berlin Meho Travljanin je uvodničar panela o temi "Faktori uspjeha uspješne integracije džemata u komunalnom kontekstu, na primjeru IKB-Berlin".

"Islamska konferencija je jedan od bitnih podija za muslimane u Njemačkoj koja je organizirana 2006. godine od tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova. Tada je započeta ta tematika da je oficijelna politika same Njemačke podrobnije se htjela pozabaviti temom islama i muslimana u Njemačkoj."-  rekao je Travljanin za radio BIR.

Bošnjaci već nekoiko godina učestvuju sa krovnom organizacijom, Islamskom zajednicom Bošnjaka u Njemačkoj, kao člana konferencije. Ovogodišnju konferenciju vodi novi ministar Horst Seehofer, koji je primajući mandat odmah rekao da islam nije dio Njemačke ali muslimani jesu.

Meho Travljanin je pozvan da bude uvodničar u integraciono-političkom dijelu rada konferencije sa temom o iskustvu zajednice Bošnjaka u Berlinu koja naredne godine proslavlja jubilej 30 godina postojanja.

Ocijeni
(3 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije