Švedska: Seminar o islamofobiji Istaknuto

21 Feb 2018

U cilju obrazovanja muslimana u Švedskoj o islamofobiji i njenim posljedicama u subotu 17. februara, u Jončepingu, održan je seminar na temu Obrazovanje o islamofobiji.

Seminar je organizovala nevladina organizacija Ibn Rushd koja radi na obrazovanju muslimana u Švedskoj, a isti je vodila Aia Mohammed, voditeljica projekta, te studentica zadnje godine fakultetta političkih nauka Univerziteta u Štokholmu. Projekat je financiran od strane Švedske vlade.

Prisutni su mogli naučiti kako da prijave svaki vid diskriminacije usmjeren prema muslimanima. Istaknuta je važnost poznavanja historije zemlje u kojoj se živi.

Voditeljica seminara je između ostalog istakla:“Nemojte da mislite da smo mi uzrok islamofobije. Ona je postojala još prije nego što je iko od nas muslimana bio ovdje. Martin Luther je prije stotine godina izjavio da je pojava islama oružje zla na zemlji, što znači da ta ideja postoji duže nego što mi mislimo.“

Kao posljedicu islamofobije Mohammed je navela protjerivanje i ubistva muslimana. Njen fokus je prvobitno bio na rat u Bosni i genocid u Srebrenici, kao nešto najbliže muslimanima Evrope. Izrazila je svoje čuđenje zbog neznanja stanovnika Švedske o spomenutom genocidu jer kao što su njena istraživanja pokazala, 3 od 4 osobe ne znaju da se genocid u Srebrenici uopšte desio.

„Moramo učiti iz historije. U bivšoj Jugoslaviji se jedva prepoznavalo ko su bili muslimani, a ko ostali, pa su opet muslimani protjerivani i ubijani radi svoje vjere.“

Ibn Rushd u okviru ovog projekta je za svoje uposlenike obezbjedio putovanje u Bosnu i Hercegovinu, te posjetu Srebrenici i Potočarima u cilju obrazovanja o genocidu. Seminar će se održati u još nekoliko gradova Švedske.

Hatidža M.

Fotografije u podnožju članka

 

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo