Komšić: Memorijalni centar Potočari brana revizionizmu i veličanju genocida

08 Nov 2019

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas delegaciju Memorijalnog centra Potočari na čelu s direktorom Memorijalnog centra Emirom Suljagićem i Šefketom Hafizovićem, predsjednikom Upravog odbora Memorijalnog centra Potočari.

Tokom sastanka predsjedavajući Komšić je kazao da je Memorijalni centar Potočari institucija koja se bavi zaštitom sjećanja na jedno od najrelevatnijih iskustava Bosne i Hercegovine tokom devedesetih godina, te da kao takva mora imati veći stepen relevatnosti u našem društvu.

U tome smislu, Komšić je iskazao podršku novom rukovodstvu Memorijalnog centra Potočari.

Istaknuo je da Memorijalni centar ne smije biti talac političkih procesa u Bosni i Hercegovini i stoga, iako je riječ o državnoj instituciji, obaveza je svih nivoa vlasti da podržavaju i finansiraju rad Memorijalnog centra.

Komšić je posebno naglasio da Memorijalni centar mora biti brana revizionizmu, negiranju i veličanju genocida, te je shodno tome potrebno da dobije podršku i drugih segemenata društva, poput medijskog i akademskog.

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić prezentirao je prioritete u radu Centra i plan djelovanja u budućnosti.

U tom smislu istaknuo je tri ključna prioriteta, a koji se odnose na očuvanje lokacije i autentičnosti Memorijalnog centra, gradnju istraživačkih i muzejskih kapaciteta, te povezivanje sa sličnim institucijama u svijetu.

Delegacija Memorijalnog centra istaknua je da su pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida već u toku.

Delegacija Memorijalnog centra Potočari zahvalila je predsjedavajućem Komšiću na prijemu i podršci - saopšteno je iz Komšićevog kabineta.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije