BZK "Preporod" sutra organizira "Čas sjećanja" u čast rahmetli Muniba Maglajlića Istaknuto

17 Okt 2019

Bošnjačka zajednica kulture (BZK) "Preporod" sutra u Bošnjačkom institutu "Adil Zulfikarpašić" u Sarajevu organizira "Čas sjećanja" u čast profesoru Munibu Maglajliću (1945–2015), a planirano je da se prisutnima obrati predsjednik "Preporoda" Sanjin Kodrić i Sead Šemsović, najavljeno je iz BZK Preporod.

Munib Maglajlić, univerzitetski profesor, dugogodišnji predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" u Bosni i Hercegovini i ugledni javni radnik, na ahiret je preselio 19. oktobra 2015. godine.đ

Maglajlić je životom i djelom uključen u savremeno trajanje bosanske kulture. Istraživao ju je s uvjerenjem da je njezino otkrivanje neodvojivo od pojedinačnih i skupnih nastojanja za narastanje u onom znanju koje čovjeka brani od zla i usmjerava na putu uzlaženja ljepoti i dobroti. U usmenom naslijeđu, koje je svojim djelom izveo u osvjetljenije vidike, otkrio je one pologe prošlosti za budućnost bez kojih je svaka kultura osuđena na propast.

Unutar tema kojima se bavio, cjelovit prohod ostvaruje u sagledavanju sevdalinke i balade, kao dva najreprezentativnija žanra bošnjačke usmene poezije. Njegovo razumijevanje usmene književnosti proizvod je izvanrednog tumačenja okolnosti nastanka i života samih lirskih pjesama, poznavanja narodne kulture, umijeća u imenovanju pojava i događanja tradicijskog čovjeka, navodi se, između ostalog, u saopćenju.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo