Tužilaštvo BiH: U opštini Derventa ekshumirano najmanje šest osoba Istaknuto

06 Sep 2019

Na lokalitetu mezarja Prvi kvart u opštini Derventa, od četvrtka ujutro vrši se proces ekshumacije koju nadgleda i koordinira istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Na navedenoj lokaciji, do sada su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje šest osoba, a proces ekshumacija se nastavlja i narednih dana, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pronađeni posmrtni ostaci bit će transportovani u Komemorativno-identifikacioni centar (KIP) Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, odnosno uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava.

U procesu ekshumacije učetvuju službenici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar specijalista sudske medicine, kao i policijski službenici PS Derventa.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja intenzivne aktivnosti na traženju nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo