Radne grupe iz sve tri statističke institucije rade na obradi podataka popisa Istaknuto

25 Maj 2016

Agencija za statistiku BiH koordinira sve aktivnosti na obradi podataka popisa, a radne grupe statističara iz sve tri statističke institucije rade i radit će na obradi podataka u skladu sa Zakonom o popisu i usvojenim Jedinstvenim programom za obradu podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine, rečeno je Feni u Agenciji za statistiku BiH.

Sve aktivnosti će se i ubuduće, kako su naveli, raditi uz konsultacije s predstavnicima Međunarodne monitoring misije.

Jean-Michel Durr, predstavnik Međunarodne monitoring misije (IMO), i Marius Andersen iz Eurostata zadužen za BiH, borave u trodnevnoj  posjeti statističkim institucijama u BiH. Planirane aktivnosti započeli su sastankom s direktorom Agencije za statistiku BiH i dva njegova zamjenika i nastavljaju ih kroz rad s koordinatorima popisnih bioroa Agencije i entitetskih zavoda za statistiku BiH. Misiji će se pridružiti i Pieter Evereaers, predsjednik Upravnog odbora IMO misije.

Teme razgovora predstavnika Međunarodne monitoring misije i Eurostata s predstavnicima statističkih institucija u BiH su: aktivnosti nakon donošenja Odluke za obradu podataka popisa; trenutni status aktivnosti – šta je urađeno vezano za obradu podataka popisa od posljednje IMO misije; dinamika realizacije pojedinačnih aktivnosti do objave rezultata popisa i plan objave svih rezultata popisa.  

- Pristup bazi podataka sada, kao i tokom cijelog procesa obrade podataka popisa, imaju ovlaštene osobe, predstavnici sve tri statističke institucije. Agencija za statistiku BiH preduzela je još 2013. sve mjere zaštite popisne građe. Sada je preduzeta i dodatna mjera sigurnosti, da se kroz implementirani sigurnosni sistem, sve sesije na bazi podataka koje se analiziraju, snimaju na dnevnom nivou za razliku od dosadašnjeg snimanja na sedmičnom novou – ističu iz Agencije za statistiku BiH.     

Tokom posjete predstavnika Međunarodne monitoring misije održani su sastanak direktora statističkih institucija i dopisna sjednica Centralnog popisnog biroa, a ključna tačka dnevnog reda bila je „Plan aktivnosti na obradi podataka popisa“.

Agencija za statistiku BiH sačinila je prijedlog Plana aktivnosti u procesu obrade podataka popisa i dostavila ga entitetskim zavodima za statistiku i ostalim članovima Centralnog popisnog biroa da daju svoje komentare.

- Konačni Plan aktivnosti bit će sačinjen i potvrđen nakon sastanaka predstavnika statističkih institucija s predstavnicima Međunarodne monitoring misije i Eurostata - rečeno je Feni u Agenciji za statistiku BiH.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo