Radio BIR - Sidžil: prof dr Ahmed Aličić

Ahmed Aličić (Kljuna kod Nevesinja, 6. marta 1934. - Sarajevo, 11. august 2014. godine), jedan je od najistaknutijih osmanista i filologa Bosne i Hercegovine.


Radio je kao profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, te u Orijentalnom institutu u Sarajevu. Bio je direktor Orijentalnog instituta 1984-1985. i u periodu 1989-1992. godine.

Sa osmansko-turskog je dešifrirao, preveo i naučno obradio katastraski popis pisan 1585. godine, po naredbi sultana Murata III, (1574-1595), Katastarski popisi ejaleta Bosna – Opširni katastarski popis za oblast Hercegovu iz 1585. godine.

Ovo je do sada najopširniji defter koji je objavljen. Original ovog deftera čuva se u Generalnoj direkciji katastra u Ankari (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü).

Prof. Aličić svojim naučnim angažmanom dao je veliki doprinos u izučavanju historije naroda Bosne i Hercegovine pod osmanskom vlašću. Često se spominje njegov stav da Bošnjacima ne trebaju romantičarsko-mitske priče i ideje, nego da je sasvim dovoljno pogledati u relevantne historijske izvore, te da o svojoj prošlosti ili vrlo malo znamo, ili percipiramo 'iskrivljenu' historijsku sliku obraćajući se neprovjerenim izvorima.

Sidžil se emituje u programu Radija BIR svakog ponedjeljka, od 15:30.

Emisiju uređuje i vodi Lejla Ganijun.

Category: Audio emisije Hits: 2381
Vote now
0.0/5 (0 votes)