Stazama domovine: Transferzala Srebrna Lija

Jasmin Šaljić iz Planinarskog sportskog kluba "Prijatelj prirode" (PSK) nas vodi na obilazak transferzale "Srebrna lija". U emisiji “Stazama domovine” saznajemo šta je to transferzala i koje sve ukrase “Srebrna lija” otkriva.


Polazna tačka transferzale nalazi se u Tušilima (1200 metara n/v) na planini Visočici. Visočicu smatraju prirodnom granicom između Hercegovine i Bosne. Najviši vrh te planine je Džamija (1967m n/v) a nama je posebno zanimljiv treći po visini, Vito (1960 m n/v) čiji greben ukrašava transferzalu. Od planinarskog doma „Vrela- Tušila“ preko livade, kroz listopadnu šumu i pored izvora dolazimo do prirodnog amfiteatra, kojeg mještani zovu Kaoca. Dok uživano u pogledu na vrh Vito, mislimo da do njega možemo stići jako brzo ali treba savladati eksponirani uspon sa siparom. Nakon 2,5-3 sata uživamo u pogledu sa vrha Vito. Pogled seže na Vranicu, Čvrsnicu, Prenj, Zelengoru , Leliju, Treskavicu, Trebević i konačno Bjelašnicu, preko koje transferzala vodi najvećim svojim dijelom. Nastavak transferzale je grebenom do vrha Drstva (1808m n/v). Osim što možemo da uživamo u pogledu na kanjon Rakitnice moramo biti i veoma oprezni u prelasku grebena. Sa Drstve silazimo u selo Bobovica i pratimo stazu do silaska u kanjon. Kanjon Rakitnice razdvaja Visočicu i Bjelašnicu i dom je za čak 32 endemske biljne vrste. Dužina mu je 26km i počinje na visini 1120m n/v a završava na 320m n/v. Jedan je od najdubljih kanjona u Evropi, navode u PSK “Prijatelj prirode”. Strmom stazom silazimo u kanjon uz dosta opreza. Nakon prelaska mosta penjemo se, sad već na strani Bjelašnice.

Lukomir

Preko Donjeg Lukomira stižemo u selo na najvišoj nadmorskoj visini u Bosni i Hercegovini Lukomir (1 495m n/v). Tokom uspona možemo da se divimo pogledu na kanjon i na greben Visočice koji smo prethodno prešli. Autentični izgled kamenih kuća uljepšava nekropola stećeka pored sela. U ovom idiličnom selu je predviđen prvi konak transferzale.

Drugog dana transferzala vas dalje vodi put drugog po visini Bjelašničkog vrha Krvavac (2062m n/v). Bjelašnica je planina u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Prekrivena je snijegom od novembra do maja, a nekada i u ljetnim mjesecima i otud dolazi objašnjenje za njeno ime. Najviši vrh je Opservatorija (2 067m n/v) na kojem se nalaza najstarija meteorološka stanica u Bosni i Hercegovini, osnovana 1894 godine, tako da je vrh Bjelašnice najviša stalno naseljena tačka u Bosni i Hercegovini. Put vas vodi preko Dugog polja na Gredu i sam vrh Krvavac s kojeg se uživa u pogledu na planine od Zvijezde preko Lelije, Prenja, Veleža, Čvrsnice do Vlašića. Povratkom ponovo na gredu nastavljamo dalje do Sitnika a pred kraj dana dolazimo do drugog konačišta Stanari (1 585m n/v).

Trećeg dana vas transferzala vodi preko Karamustafinih čaira i Međeđe lokve put planine Igman. Igman, sa najvišim vrhom Crni vrh(1 502m n/v), vas dočekuje sa svojom hladovinom guste crnogorične šume. Preko Javornika (planinarski dom) dolazite do Malog polja i planinske kuće PSK Prijatelja prirode na 1 246 m n/v.

Tokom tri dana na tri potpuno različite planine i uz to kroz jedan impozantni kanjon. Potrebno je prepješačiti 45 km, polazna tačka na 1200m n/v, najniža tačka 1000m n/v, najviša tačka 2062m n/v i krajnja tačka 1246m n/v.

Transferzala se ne preporučuje neiskusnim, kondiciono nespremnim i osobama koje se plaše visine. Prelazak transferzale se preporučuje isključivo u ljetnim mjesecima iz sigurnosnih razloga.

Planinari tokom prolaska transferzalom popunjavaju dnevnik ovjeravajući ga na Kontrolnim tačkama:

   • KT1 dom Vrela-Tušila
   • KT2 Vito
   • KT3 Drstva
   • KT4 kanjon Rakitnice
   • KT5 Lukomir
   • KT6 Krvavac
   • KT7 dom Sitnik
   • KT8 dom Stanari
   • KT9 dom Javornik
   • KT10 Malo polje, dom PSK Prijatelj prirode

Transferzala se obično planira za zadnji vikend jula kada PSK Prijatelj prirode slavi svoj rođendan. Poželjno je prijaviti se u planinarskom klubu gdje se preuzima dnevnik transferzale a kao poseban dodatak organizator je pripremio značku i majicu transferzale koju učesnici dobiju nakon prelaska iste.

OPREMA: Odgovarajući ruksak, gojzerice, deblje čarape, hodački štapovi, slojevita odjeća, vjetrovka, zaštita od kiše (kabanica).Napominjemo da je najvažnija obuća. Jedino vunene čarape griju čak i kada su mokre! Također je važno ponijeti rezervnu odjeću i hranu za trodnevni boravak na planini. Vreća za spavanje, naglavna lampa, minimum 2l vode, zašita od sunca.

 

Category: Audio emisijeHits: 1318
Vote now
0.0/5 (0 votes)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo