Stazama domovine: Ljubišnja - ljepota u prikrajku

Kada biramo željenu turu ili izlet jedan od najvažnijih podataka je polazna tačka. Misli se na mjesto s kojeg se pješice kreće na odabranu stazu. Planinari to nekada zovu ulazom u stazu. Ili početna “marka” - planinarska markacija. Takođe važan, vrlo važan a nekada i eliminatoran je pristup do polazne tačke. Kako prići do polazne tačke, vlastitim automobilom ili javnim prevozom ili možda angažujući specijalna vozila je pitanje koje zna donijeti prevagu dal’ da uopšte idemo na željenu stazu ili ne. Zašto je to tako vrlo je jednostavno shvatiti. Pojedine planine i staze koje vode na njih su vrlo teško dostupne pa se samo najveći entuzijasti upute do njih. Mi danas idemo na jednu takvu stazu. Idemo na planinu Ljubišnju koja čuva najistočnijih 2000m nmv naše zemlje.


Idemo na jednu lijepu, ali zbog njene udaljenosti prilično rijetko posjećenu planinu.

Njen veći dio se nalazi u Crnoj gori, ali zapadni obronci najvisočijeg grebena pripadaju Bosni i Hercegovini. Zbog velike udaljenosti ako idete na jednodnevnu turu valja dobro poraniti.

Treba pratiti i vremensku prognozu, jer ne isplati se odustajati od ture zbog lošeg vremena a do polazne tačke vam je trebalo par sati vožnje.

Ljubišnja je planina kojoj je teže prići nego savladati njene padine za uspon. Na šta sve trebamo misliti prije polaska, šta stazu čini teškom i koje ukrase krije ovaj zabačeni prikrajak Bosne i Hercegovine, saznaćemo u ovom izdanju emisije Stazama domovine.

Na Ljubišnju nas vodi Midhat Bećar a emisiju uređuje Sedin Salić.

 

Category: Audio emisije Hits: 1386
Vote now
0.0/5 (0 votes)