Stazama domovine: Div(n)a Grabovica - Žlijeb

Diva Grabovica je rijeka u Bosni i Hercegovini. Diva Grabovica je i maleno selo skriveno u jednoj dolini, najnižoj na planini Čvrsnici, jednoj od najviših planina naše Domovine. Diva Grabovica koja nas svojom ljepotom privlači, u govoru planinara zna dobiti još jedno slovo pa se ponekad čuje i “Divna Grabovica”. Ne bez razloga. Danas iz Dive idemo do novoobnovljene planinske kuće Žlijeb.


Djelić ljepota tog područja otkrili smo u razgovoru sa jednim od domaćina kada smo posjetili novoobnovljenu planinsku kuću. Stigli smo sa ekipom koja je za zagrijavanje kuće na leđima donijela doniranu peć.

Razgovarali smo sa Voloder Anesom, jednim od planinara koji su uredili planinarsko sklonište Žlijeb i omogućili da mu se ponovo raduju svi koji prolaze, ili su samo došli do vidikovca Žlijeb. Stidljivo nam je najavio i akciju obnove još ljepše i dalje kuće koja nosi ime plemenitog drveta - Tise. Sahat i po dalje prema Strmenici i Hajdučkim vratima, značajno će olakšati pristup svima koji krenu na ambicioznije pohode. Do njene visine od 1380m se može i nakon posla stići. To omogućava da se vikend već u planini započne i uputi prema Vilincu, Pestibrdu, možda i Pločnom, ili samo preko Velikog kuka nazad u Divu, Ili preko Plase u Jablanicu…
Moram se zaustaviti u maštarijama i vratiti se na našu stazu.

Staza je veoma ugodna, lijepo sagrađena i još uvijek se drže kamene podzide, klasičnim suhozidom sgrađene a posjetioce uvijek fascinira podatak da su ga ruke graditelja sazdale prije i više od stotinu godina.

U devetom izdanju emisije Stazama domovine smo pokušali razriješiti šta je brdo a šta planina.

Emisiju uređuje Sedin Salić

Category: Audio emisijeHits: 2158
Vote now
0.0/5 (0 votes)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo