Stazama domovine: Bjelašnica - Memorijalni pohod za 7 mladića

Danas idemo na memorijalni pohod. Memorijalni pohodi su planinarsko sjećanje na preminule ili stradale članove planinarske zajednice. Takođe je to i prilika da se podsjetimo na moguće opasnosti.


Opservatorija na Bjelašnici je prva na planini izgrađena meteorološka stanica. Toliko dugo je na vrhu Bjelašnice da se danas taj, najviši vrh ove olimpijske ljepotice, po toj stanici i zove. Iako nije planinarski objekat, danas plava zgrada, na dijelovima gdje se još uvijek drži limeni pokrov, utočište planinarima je već decenijama.

Jedna grupa mladića nije uspjela stići do opservatorije. Na obelisku sa sa sedam strana sagrađenom u spomen na sedam mladića koji su stradali u strašnim bjelinama Bjelašnice ispisan je epitaf: Izgubili su živote u nezampaćenoj sniježnoj oluji, 2.decembra 1962. godine. "Nije bilo oka koje tada, za ovom djecom, nije zaplakalo"

Memorijalne pohode najčešće organizuju planinarska društva čiji su članovi stradali. Pohod kojem smo se pridružili po trideseti put organizuje Planinarski klub „Železničar“ iz Beograda, uz pomoć vodiča Hrvatskog planinarskog društva „Bjelašnica-1923“ iz Sarajeva. Kao i obično, na pohod se odazovu i članovi drugih planinarskih društava. Razgovarali smo i sa Guhdija Muhamedom, najmlađim meteorologom u opservatoriji koji nam je podijelio dio svojih iskustava iz rada na vrhu planine. Pođimo stazama domovine i upoznajmo teškoće koje vjetar može donijeti.

 

Category: Audio emisije Hits: 1172
Vote now
0.0/5 (0 votes)