BH Bivak1 na Hadžića ravni - Vučevo (Maglić)

Planinarski objekti su objekti u nepristupačnim i udaljenim predjelima, namijenjeni smještaju planinara i izletnika. Postoje domovi, kuće i skloništa.


Planinarski domovi su u pravilu otvoreni stalno, tj. i vikendom, praznicima i pružaju mogućnost prehrane i okrjepe. Ako je objekt otvoren samo nedjeljom (kad se očekuje najviše posjetitelja), ali ne i subotom, klasificiraju se kao planinarske kuće, a ne kao domovi.

Planinarske kuće mogu biti otvorene i samo povremeno ili po dogovoru s planinarskim društvima koje se brinu o njima. Za razliku od domova, koji uvijek moraju biti otvoreni, kod posjeta planinarskim kućama potrebno je na vrijeme provjeriti hoće li biti otvorene te najaviti svoj dolazak nadležnom društvu.

Planinarska skloništa su manji, nezaključani, stalno otvoreni i obično nemaju nikavih zaliha hrane i sl. S obzirom da su nezaključani, u njima se može boraviti bez najave, ali treba uzeti u obzir mogućnost da u njima neće biti mjesta, zbog čega se preporučuje da, ako računamo na takav smještaj, sa sobom nosimo podlogu i vreću za spavanje.

Planinarska etika nalaže da se u skloništima pri odlasku ostavi određena količina ogrjeva (ako u skloništu postoji peć na drva) te viškove hrane (npr. konzerve) koji bi trebali pomoći budućim posjetiteljima.

Mi danas govorimo o BH Bivku 1, prvom u nizu planiranih skloništa koje gradi Planinarski savez FBiH.

O izgradnji na Hadžića ravni, na visoravni Vučevo nadomak najveće bh. planine Maglić, razgovarali smo sa predsjednikom Saveza, Erminom Lipovićem, Ibrahimom Kovačevićem koji jeradi na izgradnji skloništa i Zajkom Šovšićem, predsjednikom planinarskog kluba Maglić iz Goražda, koje će upravljati ovim skloništem. Emira Hukić nam je govorila o prirodi tog područja.

BH Bivak 1, prvi je u nizu planiranih skloništa koje gradi Planinarski savez FBiH. Izgrađen je na Hadžića ravni, kod Maglića, na temeljima planinarskog doma koji je 1954. godine izgrađen na visoravni Vučevo.

Category: Audio emisije Hits: 1325
Vote now
0.0/5 (0 votes)