Radijski portret: Istinski preporod dolazi od žene

„Onaj koji razmišlja o ajetima, vidjeće da istinski preporod dolazi od žene.“ – kazala je za radio BIR, Muvedeta Halilović, prva mufessirka u BiH. U emisiji Radijski portret govorila je stalnoj potrebi izučavanja Kur'ana, o neophodnosti da se Kur'an umjesto na policama, nađe u ljudskim srcima i djelovanju, te o velikom potencijalu bosanskohercegovačkih muslimanki.


„Musa a.s. je poslanik koji se najčešće pominje, a u njegovom djetinjstvu se stalno spominje majka. Mi nemamo nigdje njegovog oca, što govori društvu, kakvu je počast Allah dž.š. dao ženi.“ – kazala je za radio BIR, govoreći o poziciji žene u islamu, Muvedeta Halilović. Podsjetila je i na Imranovu ženu, koja se spominje u Kur'anu: „Njena želja je bila promjena u durštvu, vidjela je da su se ljudi odali nemoralu i prevarama i to je navelo da ona moli od Allaha da rodi dijete. Ono što je za promatranje jeste zašto je Allah njoj dao Merjemu, a ne Isaa a.s.“

Prokomentarisala je i selektivno tumačenje Kur'ana, te uzimanje pojedinih ajeta, s istovremenim ignorisanjem ostalih: „ Kada uzmemo ono što nama odgovara, mi u stvari slijedimo svoje strasti.„ Posebno je istakla i da je za razumijevanje i tumačenje Kur'ana potrebno dobro poznavati Kur'an, arapski jezik, fikh, akaid i druge islamske discipline.

Emisiju „Radijski portret“ uređuje i vodi Amela Jordamović.

Category: Audio emisijeHits: 1876
Vote now
0.0/5 (0 votes)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo