Stazama domovine: Čavljak - Crepoljsko

Na Crepoljsko nas iz Sarajeva vodi dobitnik Šetoaprilske nagrade za naročite zasluge u razvoju planinarstva Šefkija Šefko Porča. Glavni grad naše domovine okružen je brdima sa sjeverozapadne a planinama sa svih ostalih. Sam grad je na nadmorskoj visini od preko 500 a padinska naselja i do 800m nadmorske visine.


Sedrenik je jedno od tih naselja a na današnju stazu krećemo upravo sa Sedrenika. Cilj nam je Crepoljsko, brijeg u kojem položaj uporno čuva jedno manje žilavo drvo.

Danas ćemo se uputiti na područje manjeg dijela te visoravni, sarajevski Ozren, odnosno dio Ozrena koji omeđuje Peraćki potok.

Ranije smo pominjali da Peraćki potok u donjem dijelu toka nosi ime Vogošća, i to rijeka, čitavih osam kilometara do ušća u Bosnu. Poraćkim potokom se zove uzvodno od Perića, onih uzvodu, i stećaka podno sela Vrapče, koje uz to ima i najstarije mezarje u Vogošćanskom kraju, pa pored Perce i tek do sastavaka Babinog potoka sa Lješnicom. Imaju i oni Perići kod vodopada Skakavac, ali biće da je to samo rodbina ili ljetni teren onim donjim. Vjerovatno nisu imali utjecaja na naziv Peraćkog potoka. A eto, u gornjem toku mu je ime Babin potok, i to upravo u slivu vrha Crepoljsko. I Kečine stijene. I Vratoloma.

Hodati krećemo od Barica ili Čavljaka koji je dobio ime po jednoj veoma dubokoj jami i pticama čavkama koje u njoj traže zaklon od prirodnih neprijatelja i meteoroloških uslova. U jamu se takođe spuštaju i posebni ljudi, istraživači i ljubitelji speleologije. O jami smo razgovarali sa Adisom Dževlan iz PD Visočica. U domu na Čavljaku nas je ugostio Dervišagić Muris iz planinraskog društva Centar, koji je za slušaoce radija BIR obećao poseban poklon, pored garantovanog ugođaja u planinarskom domu.

 

Category: Audio emisije Hits: 1675
Vote now
0.0/5 (0 votes)