Stazama domovine: Pazarić - Ormanj

Putnik namjernik ili prolaznik u Pazarić kada dođe, vjerovatno će se počastiti tulumbama, nadaleko čuvenim. Odakle god da priđe Pazariću biće impresioniran strmim visovima Hranisave, bio planinar ili ne.


Lijevo ako iz Sarajeva a desno ako iz pravca Mostara dolazi. Međutim, planinari će pogledati i na drugu stranu, prema sjeveru, preko pruge. Pažnju privlači stijena podno telekomunikacijskih i televizijskih antena. Ta stijena ima svoje tajne koje danas otkrivamo, skupa sa biserima nanizanim na stazu koja vodi do nje i vrha Ormanja. Ormanj je visok 1140 metara. Prilaz Ormanju je moguć iz dva pravca: iz Hadžića preko Grivića i Košćana, te iz pravca Pazarića. Nas zanima ovaj drugi, koji takođe ima dvije varijante.Mi biramo desnu a vratićemo se lijevom kako planinari najviše vole, kružno.

Prvo ono što je najpreče - raspitali smo se za teren, kako bi se adekvatno opremili a malo smo i izviđali.

Pazarić iz kojeg krećemo na našu današnju stazu pripada opštini Hadžići i udaljen je 20-ak km jugozapadno od Sarajeva, na putu i pruzi Sarajevo-Mostar.

Raspitujući se, saznali smo da na drugoj strani Ormanja, sa grivićke i košćanske strane ima miniranih područja ali i da su šumski putevi sigurni i prohodni. To je potpuno druga strana planine, na sjeveru i sjeveroistoku a mi se danas ipak držimo južnih padina.

U Pazariću smo razgovarali sa poznavaocem tog terena, planinarskim vodičem Horman Emirom.Doljansku stijenu su za sportsko penjanje i alpinizam opremali vješti momci, zaljubljenici u tu vrsto sportova. Jedan od onih koji su najviše truda uložili je Salih Mulaosmanović.

Za vas i za svoju dušu hodao Sedin Salić. Esselamu alejkum!

Category: Audio emisijeHits: 1770
Vote now
0.0/5 (0 votes)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije