Uvijek aktuelno - Problemi logorasa u BiH - Jasmin Meskovic 27.10.2016

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, osnovan 25.08.1996. godine, je asocijacija građana Bosne i Hercegovine, preživjelih logoraša i članova porodica ubijenih logoraša, putem brojnih udruženja u zemlji, kao i dijaspori. Tokom agresije na BiH 1992-1995. godine neviđena zlostavljanja u logorima i zatvorima širom BiH preživjelo je preko 200 000 civila, a oko 30.000 logoraša ubijeno je ili se vode kao nestali.


U BiH je do sada registrirano 657 mjesta zatočenja – zatvora i logora, među kojima su naročito poznati: Manjača, Omarska, Luka Brčko, Batković, Dretelj, Heliodrom, Gabela, Drmaljevo, KPD Foča, Sušica-Vlasenica, Kula-Sarajevo, Žepče…

Posebno zlostavljanje i to seksualno preživjele su žene. Prema saznanjima Saveza logoraša i međunarodnih organizacija, torturu silovanja u logorima preživjelo je oko 25 000 žena, pretežno Bošnjakinja.

Nekadašnji logoraši danas su okupljeni u Savezu logoraša, koji je osnovan 1996. godine. Godinama nakon agresije, žive teško, sa svojim traumama i brojnim nepravdama.

Preživjeli logoraši u zemlji ne uživaju ni jedno posebno zakonsko socijalno pravo, kao što je to zakonom normirano za ostale kategorije stradalnika rata. Zakoni ih ne prepoznaju, ne primaju nikakvu pomoć, a još jedna stvar koja izaziva posebnu gorčinu jeste činjenica da su logoraši, čiji se tužbeni zahtjevi, masovno odbijaju, obavezni da plaćaju izuzetno visoke troškova postupka.

O tome je razgovarano u novom izdanju emisije Uvijek aktuelno.

Vaši domaćini u studiju su Amela Jordmaović i Mensur Aličković, a naš gost je predsjednik Saveza logoraša u BIH Jasmin Mešković.

Category: Audio emisijeHits: 2227
Vote now
0.0/5 (0 votes)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo