8. Tuzlanska hronika Monografije Behram-begove medrese 26.10.2016.

Promocija Monografije Behram-begove medrese održana je u ponedjeljak, 25. oktobra, a o ovom vrijednom djelu govorili su dr. Omer Nakičević, dr. Sead Seljubac, dr. Adnan Jahić i dr. Mensur Husić. Moderator promocije bio je Sevret Mehmedćehajić.


Direktor Behram-begove medrese Ahmed-ef. Hatunić istakao je da je ova Monografija najvrijednije izdanje Medrese do sada u kojem je oslikana cijela prošlost te ustanove. Zamišljena najprije, kao svojevrsni pisani branik općem zaboravu, koji je prijetio da potopi i samo sjećanje na ovu Medresu, a, potom, nastavljena kao prigodna publikacija, priređena za više povoda, Monografja Behram-begove medrese je dugo i pažljivo pripremana i pisana.

Ovog pionirskog poduhvata, samoinicijativno i sa puno entuzijazma prihvatili su se rahmetlije Enver Mulahalilović i Alija Sadiković.

Njihov rad bio je istinsko pregnuće jer je valjalo skupljati tek komadiće sjećanja, poneku fotografiju i nešto malo dokumenata o školi o kojoj niko više ništa nije govorio, a kamo li pisao. Rad na Monografiji povjeren je i nekolicini profesora i zaposlenika ove škole, a rezultat njihovog predanog rada jesu poglavlja o novom period rada Medrese.

Emisiju uređuje Amina Đulović.

Category: Audio emisijeHits: 2155
Vote now
0.0/5 (0 votes)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije