dr. Osman Kozlić: „Pedagoške metode Poslanika a.s“

Treće u nizu predavanja o Poslaniku a.s. u okviru 11. manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku „Selam,ya Resulallah“ u ponedjeljak 28. decembra održao je muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić.


Druženje u Domu Oružanih snaga BiH uz govor o Muhammedu a.s., njegovom životu i djelu otpočelo je učenjem odlomka iz Časnog Kur'ana koji je proučio sarajevski imam Šerif ef. Delić, koji je učenjem kaside o Poslaniku i zatvorio ovu noć.

Dobrodošlicu prisutnima je iskazao moderator predavanja mr. Meho ef. Šljivo, koji je ukratko i predstavio muftiju banjalučkog dr. Osmana Kozlića.

Muftija Kozlić se na prvom mjestu zahvalio MIZ Sarajevo i glavnom imamu dr. Feridu Dautoviću, kako na pozivu za učešće na ovoj renomiranoj tribini o Poslaniku a.s. tako i na kontinuiranoj pomoći koju MIZ Sarajevo pruža banjalučkom muftijstvu i MIZ Banja Luka, čiji je glavni imam Muhedin ef. Spahić također prisustvovao tribini u Domu Oružanih snaga. Muftija Kozlić se osvrnuo i na aktuelni trenutak u njegovom muftijstvu te MIZ Banja Luka, koji je dočekao da se nedavno, baš u povodu rebiu-l-ewela upriliči centralni mevlud na području Rijaseta u obnovljenoj Ferhadiji.

Dr. Kozlić je održao zapaženo predavanje na temu „Pedagoške metode Poslanika a.s“, a svoje izlaganje je opisao stihom pjesnika koji je napisavši pjesmu o Poslaniku poručio:

„Nisam ja uljepšao Muhammeda svojom pjesmom, nego sam Muhammedom uljepšao svoju pjesmu!“

Muftija Kozlić je podsjetio na edeb Božijeg poslanika koji je sve nas uljepšao i ukrasio, ukazavši na bogatu zaostavštinu koju su nam ostavili Poslanik a.s. i njegovi ashabi. Muftija banjalučki je sa prisutnima podijelio zapitanost o tome šta je nama sunnet i kako se odnosimo prema njemu, pogotovo ako se tom fenomenu priđe kritički sa jedne određene historijske distance spomenuvši kako su upravo kritički odnos prema hadisu Božijeg poslanika imali naši predvodnici poput imama Malika i imama Ebu Hanife, koji su imali izuzetno stroge kriterijume prema prenosiocima hadisa.

Kada je u pitanju osnovna tema predavanja dr. Kozlića, tj „Pedagoške metode Poslanika a.s“, muftija je kroz hadise i primjere iz života Muhammeda a.s. naveo osnovne metode Poslanikove pedagogije, koja se sastojala u sljedećim principima: pojedinačni i kolektivni metod poučavanja, postupnost u poučavanju, pedagoški odnos prema slušaocu, govor na nivou slušalaca, objedinjenje teorije i prakse te umjerenost u poučavanju.

Na kraju dr. Kozlić je poručio da je vjera lahka, da u vjeri nema pretjerivanja i da je islam onakav, kakvim ga muslimani predstavljaju završivši sa hadisom: „Olakšavajte a ne otežavajte, budite oni koji unose radost, a ne oni koji rastjeruju!“

Category: Audio emisije Hits: 5790
Vote now
0.0/5 (0 votes)