Promocija Muslimove zbirke hadisa s komentarom 25.12.2015.

U okviru manifestacije Dani o Allahovom poslaniku „selam, ya Resulallah“ promovisana je Muslimova zbirka hadisa sa komentarom.


Muslimova zbirka hadisa, koja je uz Buharijinu zbirku, najvjerodostojnija hadiska zbirka, prvi put je u cijelosti prevedena na bosanski jezik. Na tome su radili: ekspert u oblasti hadisa i hadiskih nauka Šefik Kurdić i ekspert u oblasti arapskog jezika i književnosti Semir Rebronja te još osam doktora islamskih nauka.

Zbirka od osam tomova pod nazivom ''Muslimova zbirka hadisa s komentarom'' predstavljena je u petak 25. decembra u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u okviru 11. manifestacije Dani o Allahovom poslaniku.''Selam, ya Resulallah''.

Na ovoj promociji, koju je moderirao mr. Salih ef. Meštrovac, istaknuto je da se radi o prijevodu koji je od velike važnosti za muslimane u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Kroz osam knjiga i 5.000 stranica zbirka objašnjava teme iz svih segmenata života. Promotori su kazali da može doprinijeti unapređenju znanja o životu i svijetu. Promotori ovog izuzetnog djela su naglasili da ovo djelo sadrži cjelokupnu šerijatsku nauku i predstavlja više od 9.000 hadisa.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo dr. Ferid Dautović je istakao da će prijevod zbirke na bosanski jezik doprinijeti razumijevanju Poslanikova života. - Njegov život i djelovanje je sabrano u ovim knjigama. Napisano je ono što je on radio i ono što je govorio te kakve je poruke ostavio - naveo je dr. Dautović. Podsjetio je da je u prvom stoljeću islama hadis bio jedina nauka, a da su sve druge bile u okviru hadiskih znanosti. Krajem drugog i početkom trećeg stoljeća počele su se razvijati druge islamske nauke.

Profesor tefsira i kur'anske antropologije na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici hfz. dr. Safvet Halilović također je istakao da se radi o velikom djelu i velikom doprinosu izučavanju hadisa.Osim prijevoda on bitnim smatra komentar koji je napisao stručnjak hadiskih nauka dr. Šefik Kurdić. Još je istaknuto da je Muslimova zbirka hadisa jedan veoma bitan i krucijalan projekat na koji smo čekali već duže vremena.

Stručnu recenziju i podršku ovom poduhvatu dali su ugledni prof. sa IPF-ova u Zenici i Bihaću, te profesori sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, čiji je dekan dr. Zuhdija Hasanović, bio jedan od promotora. On je istakao posebno momenat kada je ova zbirka ugledala svjetlo dana, ukazujući na stanje u kojem se nalazi muslimanski svijet.

Obratio se i autor prijevoda i komentara dr. Šefik Kurdić koji je pojasnio kroz kakve muke je prošao on i njegov tim na izradi prijevoda i komentara ovog djela, koje on smatra jednim od najznačajnijih za sve muslimane svijeta preporučivši da se svaki vjernik treba družiti uz čitanje i proučavanje ovog značajnog djela koje donosi poruke i pouke za svaku životnu oblast.

Category: Audio emisije Hits: 3553
Vote now
0.0/5 (0 votes)