Naša južna baština: 22. godišnjica rušenja Starog mosta

Skokom bez aplauza, zvukom isrene i bacanjem cvijeća u Neretvu danas su građani Mostara u organizaciji Kluba skakača u vodu „Mostari“ obilježili 22. godišnjicu rušenja Starog mosta u Mostaru.

Saša Oručević portparol Udruženja skakača sa Starog mosta „Mostari“ u razgovoru za radio BIR kaže da oni most doživljavaju kao člana porodice. Za Mostarce je taj dan dan tuge i smatraju da je neumjesno taj dan bilo šta komentaristati. Ono što najmanje i ono što najviše mogu uraditi je skok bez aplauza i bacanje cvijeća u Neretvu a sve političke rasprave smatra da trebaju ostati u kancelarijama i na radnim mjestima onih čiji j eto posao.

Oručević naglašava da vandalizam počinjene nad Starim mostom vratio kao bumerang rušilačkim pohodima svjetske kulturne baštine na Bliskom istoku koja se upravo dešava pred cjelokupnom svjetskom javnosti.

Oručević je siguran da će blještavilo Starog mosta plijeniti pažnju sve dok ovaj grad postoji, sve dok postoji Stari most.

 

U drugom dijelu emsije emitovat ćemo razgovor sa Ramizom Tirom autorom dobro poznate knjige Dretelj na vratima džehenema u kojem se on snažnom emocijom prisjeća dana kada je srušen Stari.

Pročitat ćemo i njegov logoraški zapis pod nazivom Stari most.

Category: Audio emisijeHits: 2179
Vote now
0.0/5 (0 votes)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo