Radio BIR: Nezim Halilović Muderris (4. Muslimanska brigada)

U srijedu, 01. aprila u jutarnjem programu Radija BIR gostovao je Nezim ef. Halilović Muderris, ovaj put u ulozi ratnog komandanta Armije RBiH, povodom najavljene akademije i obilježavanja godišnjice nastanka 4. Muslimanske slavne lahke brigade.


Nezim Halilović govorio je o važnosti čuvanja uspomena na tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992.-1995. godine, ali i nepravdama koje bh. društvo i država i danas čine borcima Armije RBiH. Vrlo pohvalno i dosta emotivno, Nezim ef. Halilović govorio je o prvom predsjedniku i vrhovnom komandantu Armije RBiH r. Aliji Izetbegoviću. U program je uključen i bivši pripadnik 4. Muslimanske brigade i otac šehida, h. Zejnil Biber.

Emisija koja je izazvala brojne emotivne reakcije naših slušalaca trajala je više od sat vremena, uz autentične kompozicije s ratnog albuma ''Pobjeda ili smrt'', autora Suada Lavića Lava, posvećene 04. Muslimanskoj slavnoj lahkoj brigadi.

Nezim ef. Halilović Muderris rukovodilac je Ureda za hadž Rijaseta IZ-e u BiH, bio je nekadašnji glavni imam MIZ-e Konjic, gdje je po početku agresije na RBiH organizovao otpor, osnivajući jedinicu Mederris iz koje je kasnije proizašla 4. Muslimanska slavna lahka brigada, čiji je bio komandant, a koja je u odbrani Bosne i Hercegovine dala 36 šehida. Dva puta je ranjavan i dobitnik je najviših ratnih priznanja: Zlatni ljiljan i Grb sa Zlatnim mačevima.

Demobilisan augusta 1996 godine, na lični zahtjev, sa činom pukovnika.

Od septembra 1997. godine, do decembra 2008. godine bio je na dužnosti direktora Vakufske direkcije Sarajevo, u isto vrijeme i član Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U periodu 1998 - 2002. godina, član je Glavnog odbora SDA BiH.

Bio član Parlamenta BiH u periodu od 1997. - 1999.

Emisiju o tome kako se branila Bosna, s bivšim komandantom 4. Muslimanske brigade Nezimom Halilovićem Muderrisom, uredio je i vodio Ismet Bećar.

Category: Audio emisije Hits: 4154
Vote now
0.0/5 (0 votes)