"U đul-bašti": Asim Brkan Istaknuto

18 Okt 2019

U novom izdanju emisije "U đul-bašti" naš gost je Asim Brkan sa kojim razgovaramo o predstojećem koncertu kojim će ovaj interpretator narodne muzike obilježiti 40. godišnjicu pjevačke karijere.

Brkan slovi za jednog od najboljih interpretatora novokomponovane narodne muzike. Prve pjevačke korake napravio je u KUD-u "Abrašević" u Mostaru. Kroz svoju karijeru njegovao je i izvorne narodne pjesme koje je snimao za arhiv Radio-televizije Sarajevo i Radio-televizije Beograd.

Brkan je karijeru započeo 1975. godine, a svoj prvi singl snimio je godinu kasnije. Pjesme koje su mu pisali eminentni kompozitori i autori toga vremana i muzičari sa kojima je sarađivao, lansirali su ga u sami vrh jugoslovenske estradne scene. Bio je jedan od najomiljenijih pjevača u Jugoslaviji, a tokom svoje karijere prodao je na milione nosača zvuka. Emocija koju unosi u pjesmu je ono što Brkana izdvaja i čini posebnim, a njegove pjesme slušaju se rado i danas.

Jubilarni koncert Asima Brkana biće održan 25. oktobra u Domu mladih KSC-a Skenderija sa početkom u 20 sati. Na koncertu će nastupiti brojni gosti, među kojima bard narodne i starogradske pjesme Edin Pandur. Odlomke iz djela naših poznatih književnika govorit će bard bh. glumišta Izudin Bajrović.

Emisija "U đul-bašti" je na programu 20. oktobra od 20 sati.

Emisiju priprema, uređuje i vodi muzički urednik Mirsad Ovčina.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo