Promovirana knjiga "Breza 94: Bužimska bosanska bitka" autora S. Jusića

14 Sep 2019

U prostorijama Memorijalnog centra na Kovačima održana je promocija knjige “Breza 94: Bužimska bosanska bitka”, autora Seada Jusića, a u izdanju  Udruženja 505. Viteška bužimska brigada i Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod”.

Ova knjiga je priča o 505. Viteškoj brigadi i njenom legendarnom komandantu Izetu Naniću, koja je odredila dalji tok rata na prostoru Bosanske krajine.

Knjiga donosi istinu autora i sudionika o dešavanjima u periodu od 1992. do 1995. godine, ali i drugu stranu priče, ispričanu kroz izvještaje i ratne dnevnike neprijateljskih komandanata zarobljenih tokom akcije “Breza 94”.

Autor knjige Sead Jusić, aktuelni zamjenik ministra odbrane BiH, bio je ratni komandant 505. Viteške brigade, a na ovoj funkciji je nalijedio Izeta Nanića.

Prema njegovim riječima, knjiga govori o pobjedama Armije Republike BiH, ali i bosanskoj bitci koja još uvijek traje.

“Ja sam uvjeren, i to često puta govorim, da je šehadet naših nana, nešeg dida, došao na odgovarajuće mjesto, da nam je Bog dragi dao u presudnom momentu da imamo ljude, organizacijski, državotvorno spremne i sposobne poput Izeta Nanića, Atifa Dudakovića i svih drugih, da smo bili u stanju znati šta je država i u tom smislu uraditi sve što je bilo neophodno da pobjedimo. Naša bosanska bitka ne može stat. Ako ona stane, nas neće biti”, kazao je Jusić.

Jedan od promotora, profesor Selmo Cikotić, istakao je da je ovo pisano svjedočanstvo o akciji "Breza 94" izuzetno značajno, jer otjelovljuje 5 Korpus i Armiju Republike BiH.

„Autor Sead Jusić je u ovoj knjizi na zanimljiv način integrirao vlastita sjećanja, bilješke, sa velikim brojem dokumenata i činjenica s jedne, te velikim brojem pojedinačnih iskaza drugih pojedinaca s druge strane", ocijeno je profesor Cikotić.

Ova knjiga čuva sjećanje na hrabre sinove BiH, velike ratnike i vojskovođe, te ostaje kao dokument koji će čuvati istinu o herojskoj odbrani Bosne, ocijenjeno je tokom promocije.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo