"Muzika na dlanu": Itri & Bach Istaknuto

27 Maj 2019

Veliki kompozitori klasične muzike, Johann Sebastian Bach i Mustafa Itri živjeli su u istom stoljeću i postigli su vrhunac u svojim djelima na različitim prostorima.

Mustafa Buhurizade Itri Efendi postigao je značajan uspjeh u području islamske i klasične muzike, a Johann Sebastian Bach je bio najveći majstor baroka u evropskoj muzici.

Itri je rođen 1640., a Bach 45 godina poslije, 1685 godine. Itri je umro 1712., a Bach 1750. godine.

Dok je Bach bio najznačajniji predstavnik muzičkog baroka, Itri je djelovao pri Yenikapi mevlevijskom tarikatu i bio je jedan od eminentnih kompozitora islamske muzike u Osmanskom carstvu. Bach je živio samo od svoje muzike, a Itri je bio kompozitor i kaligraf. Oba kompozitora napisala su po hiljadu djela. Od Itrija je sačuvano svega četrdeset, dok su gotovo sva Bachova djela preživjela.

Bogatstvo melodijske strukture umjetničkih djela Mustafe Itrija i njegovog stila kontrastna su Bachovom stilu, gracioznim melodijskim linijama.

Najsnažnija veza između dva kompozitora koji se nikada nisu sreli jeste muzika.

Muzika je okupila i tri eminentna turska umjetnika, Ertana Tekina, Murata Aydemira i Çağa Erçağa koji na violončelu i klasičnim turskim instrumentima duduku, naju i tanburu izvode djela Mustafe Itrija i Johanna Sebastiana Bacha, koja slušamo u novom izdanju emisije "Muzika na dlanu", 27.05. od 21,10.

Emisiju uređuje muzički urednik Mirsad Ovčina.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije