"U đul bašti": prof.dr. Enes Kujundžić, o sevdalinci kao nematerijalnom kulturnom blagu Istaknuto

05 Apr 2019

U novom izdanju emisije "U đul-bašti" govorimo o tradicionalnoj muslimanskoj bošnjačkoj pjesmi sevdalinci, kao nematerijalnom kulturnom blagu.

Naš gost će biti prof.dr. Enes Kujundžić, profesor usmene književnosti.

Prof.dr. Enes Kujundžić rođen je 1946. godine u Gornjem Rahiću. Diplomirao je 1970. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a magistrirao 1972. godine na Univerzitetu u Čikagu. Doktorat bibliotečkih nauka stekao je 1989. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. U periodu od 1993. do 2005. godine obavljao je dužnost direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Od 2007. godine do odlaska u penziju predavao je na Pedagoškom i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Naučno-istraživački interes prof.dr. Enesa Kujundžića obuhvata teme iz oblasti bibliotekarstva, a posebno bibliografije Bosne i Hercegovine i nematerijalne kulturne baštine Bošnjaka.

U emisiji ćemo se podsjetiti na djelo Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka kroz 130. godišnjicu objavljivanja Ljubušakovog "Narodnog blaga". Govorićemo i o zapisima narodnih pjesama Mehmeda Dželaludina Kurta, kao i zapisima o muzičkom životu grada Sarajeva kroz pisanje Mula Mustafe Bašeskije.

Emisija "U đul-bašti" je na programu 07. aprila od 20 sati.

Emisiju uređuje i vodi muzički urednik Mirsad Ovčina.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo