Radijski portret - Selma Alispahić

Selma Alispahić rođena je u Tuzli, a najboljom studenticom u klasi profesora Bore Stjepanovića proglašena je 1990. godine.


Uslijedio je angažman u Narodnom pozorištu Sarajevo, a potom i odlazak u London te izlazak na scenu Kraljevskog nacionalnog teatra. Surađivala je s velikim glumcima i velikim režiserima. Po povratku u Bosnu i Hercegovinu odigrala je vodeće i značajne uloge u dramama u Narodnom pozorištu u Sarajevu, Narodnom pozorištu u Tuzli i Kamernom teatru 55. Od 1998. postaje stalna članica Sarajevskog ratnog teatra (SARTR). Dobitnica je brojnih nagrada za svoj rad. Radila je i kao vanredna profesorica glume na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, a trenutno predaje na Sarajevo Film Academiji.

Redovno čita knjige u biblioteci za slijepe i slabovidne osobe. Selma Alispahić uvrštena je i u knjigu Stvaranje u kojoj su intervjui sa svjetski poznatim umjetnicima. Završila je poslijediplomske studije na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a potom i doktorirala na Odsjeku komparativne književnosti.

Emisiju "Radijski portret" uređuje i vodi Amela Jordamović.

Category: Audio emisijeHits: 1589
Vote now
2.5/5 (2 votes)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo